Zwem sportief

Grensoverschrijdend gedrag

 

Sportclubs worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag. Vaak denken we dat dit binnen onze eigen sportclub niet voorkomt. Toch krijgt 1 op de 20 sporters te maken met grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele intimidatie.  Ook binnen onze vereniging kan dit gebeuren en dat heeft dan veel impact op betrokkene(n), onze organisatie én op sporten in het algemeen. Mosa~regio streeft naar een veilig sportklimaat en accepteert geen grensoverschrijdend gedrag.

 

1 op de 20 krijgt er mee te maken

Ook binnen de zwemsport vindt dus ongewenst en grensoverschrijdend gedrag plaats. Met grensoverschrijdend gedrag worden omgangsvormen bedoeld die door persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren. Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non verbale of fysieke zin die:

  • - door de persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren, en/of als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten én
  • - plaatsvindt onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het beoefenen van de sport waar de spelregels/reglementen niet in voorzien.

Mosa~regio vindt het belangrijk dat zwemmers zich veilig voelen en met plezier komen sporten. Grensoverschrijdend gedrag past daar niet bij. Seksuele intimidatie is niet normaal en elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren kan niet. Wat voor jou acceptabel is kan voor de ander intimiderend zijn. Als jij het intimiderend vindt heb jij dus gelijk, het is jouw gevoel bij wat er gebeurt dat telt. 

 

Wat is voor jou de druppel

Het is niet gemakkelijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken, maar we kunnen er niet omheen. Het is een maatschappelijk probleem waar we ons samen sterk tegen moeten maken. Natuurlijk willen we dat het onze vereniging niet overkomt, máár het kan ook onze vereniging overkomen. Mosa heeft de taak en verantwoordelijkheid om de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag zo klein mogelijk te houden en wanneer het wel gebeurt hier adequate  stappen in te ondernemen.

Wat kun je doen als het jou overkomt?

Als jij het gevoel hebt dat iemand jouw intimideert, lastig valt, bedreigt, onder druk zet en dingen  van jou vraagt die je niet wilt en dus over jouw grenzen heengaat kun je het volgende doen:

  • - Als je het aandurf, de betreffende persoon aanspreken op zijn gedrag en aangeven dat je dit niet accepteert,
  • - Het bespreken met een (volwassen) persoon die je in vertrouwen durft te nemen,
  • - Contact opnemen met één van onze vertrouwenscontactpersonen.

 

De vertrouwenscontactpersonen van onze vereniging zijn:

 

R.Verhofstad                                                                                                                     T. Peeters

06-54327017                                                                                                                     06-25034279 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je kunt ook contact opnemen met professionele hulpverleners!

Vertrouwenscontactpersonen KNZB

De VCP van de KNZB is beschikbaar voor haar zwemverenigingen
en individuele leden. Mocht een zwemvereniging zelf een VCP hebben aangesteld dan kan de VCP van de zwemvereniging bij de VCP van de KNZB terecht ter ondersteuning in de procedurele rol.

De VCP-er van de KNZB zijn:

Jorina Vergeer en Petra van den Hoek. Je kunt met hen in contact komen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 088-1348655.

Vertrouwenspunt Sport en vertrouwenspersonen

Het NOC*NSF Vertrouwenspunt Sport is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zondag is er geen bereikbaarheid. Het nummer is 0900 - 202 55 90 (€ 0,10 per minuut). Een mail sturen kan ook : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Politie (112 / 0800­-8844)

Mosa~regio maakt gebruik van het incidentenprotocol van de KNZB en de Toolkit 'Beleid voeren tegen Seksuele Intimidatie en ander Grensoverschrijdend Gedrag' voor sportverenigingen.

 

Zwem sportief